Zonnepanelen aanschaffen: waar let u op?

Zonnepanelen aanschaffen: waar let u op?

6 juni 2023

Zonnepanelen installeren is een duurzame investering die zichzelf snel terug kan verdienen. Echter is de investering groot en wilt u dus goed bedenken welke factoren mee spelen. Hoe kunt u het meeste uit uw investering halen, en waar moet u rekening mee houden? We nemen u mee in factoren die een rol spelen bij deze vragen.

Zonnepanelen kostenbesparend

Wilt u zonnepanelen laten installeren? Dan zult u snel verschillende voordelen opmerken. Zo zijn zonnepanelen op de lange termijn kostenbesparend. U wekt natuurlijk uw eigen elektriciteit op en u bent daardoor minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Automatisch hoeft u dus ook minder elektriciteit van uw leverancier af te nemen waardoor u kunt besparen op uw energierekening. Gemiddeld genomen zult u op deze manier uw zonnepanelen binnen 5 tot 7 jaar terugverdienen. Aangezien de levensduur van zonnepanelen zo’n 25 jaar is, heeft u daarna nog vele jaren waarin u optimaal van de voordelen kunt genieten.

Zonnepanelen als waardevermeerdering

Zonnepanelen zijn een duurzame investering, en dat wordt op de woningmarkt als waardevol gezien. Potentiële kopers zien uw woning als een waardevolle investering, en dat maakt het aantrekkelijk. Ze hoeven zelf immers geen moeite meer te doen om de woning te verduurzamen. Zonnepanelen dragen dus bij aan de waardevermeerdering van uw woning.

Waar moet u op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

U wilt natuurlijk wel de juiste beslissing maken als het gaat om zonnepanelen. Om u op weg te helpen met de vraag hoe u het optimale rendement uit de zonnepanelen kunt halen, beschrijven we hieronder een aantal belangrijke factoren die hieraan bijdragen.

Hoe geschikt is je dak voor zonnepanelen?

Begin bij de basis: het dak. Niet alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Uiteraard moet uw dak voldoende in de zon staan. Een dak op het zuiden is het meest ideaal, maar ook op het westen of het oosten kunnen zonnepanelen rendabel zijn.

Naast de ligging is ook het materiaal van uw dak een belangrijke factor. Heeft u een dak met dakpannen, een bitumen dakbedekking, aluminium of misschien wel stro? Bedenk goed dat het materiaal invloed heeft op de montage en hierdoor de kosten uiteen kunnen lopen.

Tot slot is de hellingshoek van uw dak een factor. De ideale hoek van een dak is tussen de 30 en 35 graden om maximaal te profiteren van de zon. Echter is een hoek tussen 15 en 55 graden ook nog erg geschikt om zonnepanelen te plaatsen. Heeft u een plat dak? Dan zijn er oplossingen om zonnepanelen in een hoek van 13 graden te laten installeren.

Kwaliteit zonnepanelen

Niet alle zonnepanelen zijn van dezelfde kwaliteit. Omdat het gaat om een grote investering, wilt u wel zeker weten dat uw zonnepanelen een lange tijd mee gaan. Bij Solar Expert Jansen installeren wij al jaren zonnepanelen van het merk DMEGC. Naast DMEGC panelen zijn wij ook leverancier van Solarwatt panelen. Hiervan voeren wij hoofdzakelijk glas/glas panelen welke gemaakt worden in Duitsland.

Per situatie zullen wij bekijken of de zonnepanelen serie of parallel geschakeld moeten zijn. Met een serie geschakeld systeem zijn de zonnepanelen als een serie geschakeld aan elkaar. Als er dan 1 zonnepaneel is die minder opbrengst geeft, dan beïnvloedt dit de hele installatie. Met een parallel geschakeld systeem is elk zonnepaneel apart geregeld. Hierbij heeft een zonnepaneel die minder opbrengst geeft geen invloed op het gehele systeem. Voor serie geschakeld werken wij met GoodWe omvormers en met parallel geschakeld werken wij met Solar Edge of Enphase omvormers.

Onderhoud zonnepanelen

Van kwalitatieve zonnepanelen kunt u natuurlijk verwachten dat ze lang mee gaan. Echter kan gebrekkig onderhoud er alsnog voor zorgen dat de levensduur achteruit gaat. Onderhoud is daarom enorm belangrijk! U zou de panelen zelf kunnen schoonmaken, echter is een krasje snel gemaakt en moet u ook speciaal, kalkvrij water gebruiken. Daarom kunt u het schoonmaken beter uitbesteden. Naast schoonmaken moet het technische systeem het ook goed doen. Wij bieden controlecontracten aan zodat uw zonnepanelen structureel elke twee jaar gecontroleerd worden. Lees voor meer informatie onze pagina.

Zonnepanelen Installateur

Als laatste is het natuurlijk belangrijk om een betrouwbare installateur te vinden. U wilt hierbij voorkomen dat de installateur na de installatie spoorloos is en u hem of haar niet kunt bereiken bij gebreken die onder de garantie horen te vallen. Een installateur die dus ook garantie biedt op de installatie en hiervoor uitkomt is het meest geschikt. Kies daarbij ook iemand die verstand van zaken heeft. Helemaal wanneer uw woning anders is dan andere, of wanneer u bijvoorbeeld op grootschalig niveau zonnepanelen wilt. Bent u bijvoorbeeld een boer die zonnepanelen op de schuur wilt installeren? Dan valt u al onder een groot project. Ervaring met grote projecten is dan een pré.

Zonnepanelen en andere installaties

Nu u weet waar u op moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen, kunt u zich nog gerichter oriënteren op de investering. Solar Expert Jansen is onderdeel van Technisch Expert Jansen, een totaalinstallateur van verschillende duurzame installatietechnieken. Het voordeel hiervan is dat wij verstand hebben van hoe u nog meer plezier uit uw zonnepanelen kunt halen als u ook andere duurzame installaties neemt. Wilt u advies hierover? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Vraag vrijblijvend offerte aan

Stap over op Zonne-energie!