Makelaars: isolatie en zonnepanelen hebben positief effect op verkoopprijs woning

Zonnepanelen installeren

22 juli 2021

Isolatie en zonnepanelen zijn de duurzaamheidsmaatregelen die het meest positieve effect hebben op de verkoopprijs van een woning. Dat blijkt uit onderzoek van NVDE en NVM onder bijna 600 makelaars.

Aan het onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) hebben 570 leden van de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) meegewerkt. De makelaars geven in het onderzoek dat uitgevoerd is door Motivaction aan dat duurzaamheid een grotere rol speelt op de woningmarkt dan 5 jaar geleden en dat duurzaamheid alsmaar belangrijker zal gaan worden.

Energielabel geen gunstig effect
Het merendeel van de makelaars vindt dat verduurzaming een positief effect heeft op de verkoopbaarheid van een woning (79 procent). Dat geldt ook voor de verkoopprijs waar 77 procent van de makelaars aangeeft een positief effect te zien. Een minder duurzaam huis is in de toekomst steeds moeilijker verkoopbaar, zegt 44 procent.

Makelaars zien dat potentiële kopers met name isolatie en zonnepanelen belangrijke duurzaamheidskenmerken vinden bij de aanschaf van een nieuwe woning. Ook zien zij dat deze duurzaamheidskenmerken zowel een positief effect hebben op de verkoopprijs als op de snelheid waarmee een woning wordt verkocht.

Hoewel de meeste makelaars geen gunstig effect zien van energielabel op de verkoopsnelheid, worden de verschillende duurzaamheidskenmerken relatief frequent gebruikt om woningen aan te prijzen.

Verder lezen? Lees het volledige bericht op Solar Magazine.

Vraag vrijblijvend offerte aan

Stap over op Zonne-energie!