Veel gestelde vragen over zonnepanelen

Veelgestelde vragen zonnepanelen | Solar Expert Jansen

11 maart 2020

Wij zijn nu ongeveer 20/25 jaar bezig met het installeren en doorontwikkelingen van zonnepanelen. Wij houden de doorontwikkelingen op dit gebied en van de omvormers nauwlettend in de gaten en werken wij met de nieuwste technieken. Wij krijgen geregeld vragen over het installeren of over zonnepanelen in het algemeen. Wij hebben onze expert, Chris, een aantal vragen voorgelegd.

Moet ik mijn zonnepanelen ook schoon maken?

Chris: ‘Over het algemeen is dit niet nodig. Het ligt er wel heel erg aan waar de woning staat en wat het leefgebied is. Zo kan het zijn dat uw woning in een landbouw gebied staat waar geregeld op het land gewerkt wordt. Dit leidt vaak tot stof en dit zou eventueel op de zonnepanelen kunnen blijven liggen.

Er zijn speciale apps die u kunt installeren voor het bijhouden van het rendement van uw zonnepanelen. Wanneer dit erg achteruit gaat in een korte periode dan is het goed om er eens naar te kijken. Zo kunt u ze zelf ook monitoren. Wij kunnen daarin ook altijd meekijken en ingrijpen waar nodig. Wij werken daarnaast met een controle contract voor zonnepanelen. Als u een controle contract bij ons afsluit komen we eens per 2 jaar bij u langs om uw installatie te controleren.’

Wat is het beste dak voor het installeren van zonnepanelen?

Chris zegt hierop het volgende: ‘Wij kunnen in principe zonnepanelen installeren op elk type dak. Het ideale dak heeft een hoek van 37 graden. Het is ook mogelijk om ze te installeren op een plat dak.

Daarnaast krijgen wij vaak de vraag of zonnepanelen alleen geïnstalleerd kunnen worden aan de zuidkant. Tegenwoordig is het ook mogelijk om zonnepanelen te bevestigen op de overige zijden van het huis. Het rendement voor de oost en west kant is 15% minder. Voor de noordkant is dit ongeveer 50% minder. Ook wanneer ze een gedeelte van de dag in de schaduw aanwezig zijn levert dit nog steeds rendement op.’

Wat is de vermogensgarantie voor zonnepanelen?

Chris: ‘Vermogensgarantie betekent dat na 10 jaar de zonnepanelen nog 90% moeten opbrengen van het oorspronkelijk vermogen. Na 25 jaar moet dit nog 80% zijn. Wij kunnen dit rendement voor u doormeten.

De eerste zonnepanelen die wij geïnstalleerd hebben werken nog steeds. Toch worden de panelen die 20 jaar geleden geplaatst zijn op verzoek van de klant vaak vervangen. Zonnepanelen zien er op dit moment anders uit en de nieuwe zonnepanelen hebben meer vermogen en daardoor meer opbrengst.’

Contact

Heeft u na het lezen van de meest gestelde vragen nog steeds vragen voor Chris? Dat kan! U kunt contact met ons opnemen en wij helpen u graag verder.

Vraag vrijblijvend offerte aan

Stap over op Zonne-energie!