Zonnepanelen, wat doen ze eigenlijk?

zonnepanelen in de zon

21 april 2020

Tegenwoordig wordt er van alles over zonnepanelen geschreven. Wij gaan in deze blog even terug naar de basis. Wat zijn zonnepanelen eigenlijk? Wat doen ze precies? En waarom is het voordelig om ze voor de zomer nog te installeren? Hieronder vindt u alle antwoorden!

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen, ook wel PV panelen genoemd, wekken via een omvormer elektriciteit op (niet te verwarren met zonnecollectoren). De opgewekte energie gebruikt u direct in uw woning, waardoor u minder energie hoeft af te nemen bij uw energiebedrijf. Indien u elektriciteit opwekt en het op dat moment niet zelf gebruikt of nodig heeft, levert u de opgewekte energie terug aan het net. De energieleverancier is, tot de grens van uw eigen verbruik, verplicht om u dezelfde prijs te geven als de prijs die u betaalt inclusief BTW en belastingen. Het maakt dus niet uit of u de opgewekte energie direct zelf gebruikt of eerst aan het net teruglevert.

Voordelen

  • Bespaar op uw energiekosten: met tien panelen bespaart u al snel 500 euro per jaar.
  • Korte terugverdientijd: de gemiddelde terugverdientijd ligt tussen de 5 en 8 jaar.
  • Groene stroom: met zonnepanelen maakt u uw eigen groene stroom, en vermindert u de CO2 uitstoot van uw huishouden.
  • Beter energielabel: Ze dragen bij aan een beter energielabel (Sinds 2015 verplicht).
  • Hogere woningwaarde: Net als goede isolatie dat doet, voegen panelen waarde toe aan uw woning. Dit is gunstig bij een eventuele verkoop.

Onderhoud

Zonnepanelen zijn in Nederland zeer rendabel. Het is echter wel belangrijk dat u de zonnepanelen goed onderhoudt. Uw systeem wordt blootgesteld aan diverse invloeden van buitenaf. Daarom adviseren wij om uw zonnepanelensysteem eens per 2 jaar te laten controleren. Lees meer over de onderhoudsmogelijkheden.

Al zonnepanelen? Ga voor een upgrade

Al in bezit van panelen? Dan is een accu nog steeds interessant: bestaande SolarEdge systemen kunnen namelijk geupgrade worden met het StorEdge systeem.

Installeren voor de zomer

In de afbeelding hieronder is te zien dat zonnepanelen het meeste opleveren van april tot en met september. Daarom is het verstandig om ze in het voorjaar te installeren, zodat u er meteen in de zomer profijt van heeft.

Calculator

Bent u na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar het plaatsen van zonnepanelen? Bereken uw voordeel of vraag een offerte aan.

Vraag vrijblijvend offerte aan

Stap over op Zonne-energie!