Stroomproductie zonnepanelen piekt juist op bewolkte dagen

zon

13 juli 2020

De stroomproductie van zonnepanelen kan bij bewolking 20 procent groter zijn dan bij een strakblauwe lucht. Dat blijkt uit een eerste deelstudie van Wageningen University & Research (WUR) en netbeheerder Liander. De onderzoekers concluderen dat niet alleen zonnige dagen zorgen voor pieken in de opwek van zonne-energie, maar juist ook bewolkte dagen stroompieken opleveren.

Fluctuerende patronen

Bij zonne-energie is er sprake van fluctuerende patronen: de zon schijnt niet ieder moment van de dag en de intensiteit verschilt sterk van plek tot plek. WUR analyseert samen met het KNMI en de Universiteit Utrecht onder meer welke effecten verschillende weertypen hebben op die fluctuaties. Inzicht in die pieken is weer van belang voor het veilig besturen van het elektriciteitsnet.

Lichtreflectie op wolken

Onderzoeker Frank Kreuwel schrijft de onderzoeksresultaten onder meer toe aan de lichtreflectie op wolken: ‘Zonnepanelen wekken meer energie op als er meer licht op valt én als ze koeler zijn. Wolken zijn wit omdat ze veel licht reflecteren. Met de uitkomsten van dit onderzoek kunnen netbeheerders de netten beter benutten. Op dagen met bijvoorbeeld cumuluswolken – ook wel bekend als stapelwolken – zorgen de wolken ervoor dat er op sommige momenten extra licht op de zonnepanelen valt. Daarnaast zorgen de wolken ervoor dat de panelen af en toe in de schaduw liggen. Op een heldere dag kan een zonnepaneel wel 60 graden Celsius worden. Als ze even kunnen afkoelen, zijn ze extra efficiënt als ze weer in de zon komen. En dan valt er ook nog eens extra licht op de zonnepanelen door reflecties van de wolk die net voorbijdrijft. We hebben onderzocht dat dat voor een zonnepaneelsysteem van een typisch huis wel 22 procent kan schelen in de piek.’

Benieuwd naar het hele artikel? Bekijk dan de website van Solarmagazine.

Contact

Heeft u vragen over het installeren van zonnepanelen of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op en wij helpen u graag verder.

Vraag vrijblijvend offerte aan

Stap over op Zonne-energie!